Anasayfa Haberler Kitap Eleştirileri Film Eleştirileri Yazılar

14 Temmuz 2014 Pazartesi

Anayurt Oteli Üzerine

Yusuf Atılgan’ın ince romanlarından bir tanesidir. Yapı Kredi Yayınlarından baskısını bulabileceğiniz eser  108 sayfa olup, yüksek edebiyat zevkine hitap eder. Anlaşılması zor felsefe, Psikoanaliz’de Freudyen etkiyi bilmeyenler için oldukça karmaşık olabilir. Ömer  Kavur yönetmenliğinde sinemaya aktarılan eser 60 sonrası Postmodern edebiyatın öncüleri arasında yerini alır.
Yusuf Atılgan romanlarının merkezine “bireyin yalnızlığı” konusunu oturtmuştur. Özellikle Anayurt Oteli (Zebercet) romanlarında “yalnızlık” bir sorun olmaktan çıkmış bir sorunsala dönüşmüştür. Yazar insan ruhunun derinliklerine inmiş, insanın içindeki kötülük tohumlarını gözler önüne sermekten çekinmemiştir. Onun romanları özellikle karakter yaratmada oldukça başarılıdır.
Olaylar bir kasabada geçer, ve daha çok romanlarında sorunlu kişileri konu alarak inceler ve mahrem bilgileri gözler önüne serer. Üslubçu bir yazar alan Atılgan çoğu kişiyi sıkmakla beraber okuması zor bir romandır. Yazar karakter analizi ile karşıtlıklardan yaralanır. Bu yapıyı açıklamak için, anlatının kurgu, karakter, zaman ve mekan gibi öğelerine yayılmış ve metni bütünleyici bir rol oynayan iletişimsizlik/iletişim karşıtlığı ile bu ana karşıtlıktan doğan birey/toplum, kapalı/açık, susma/konuşma, içerisi/dışarısı karşıtlıklarına başvurmamız gerekecektir. Bir de tekrar edilen motifleri gözden kaçırmamak gerekir.


Eğer muhafazakar edebiyat peşinde iseniz, Anayurt oteline yaklaşmayınız, Modernizmin 3 saç ayağına oturur eser, yani; Freud, Max, Darvin. Bunları bir otel görevlisi olan Zebercet üzerinden tahlil eder ve irdeler. 3 katlı olan otel her kat için Ed, Ego ve Süper Egoyu sembolize eder. Otel çalışanı ile olan cinsel fantazileri 3. Katta gerçekleşir ve hiçbir zaman aşağıya inmez, alt katta ise gecikmeli Ankara treni ile gelen bir kadınına yürek bağlılığı psikoanaliz ile incelenir. Sosyolojik değerlendirmeleride yer veren eser, mahalle baskısına dikkat çeker, bıyık metaforu üzerinden kişilik değişimi belirginleşir. Otele gelen kişiler üzerinden toplum eleştirisi yapılır.

Tavsiyemizdir. Anayurt oteli okunur, kısa olması hasebiyle bir pazar günü  hafif bir antidepresan etkisiyle çabucak bitirilebilir.
Saygı ve Hürmetle 


Yunus Yücetürk

Hiç yorum yok: