Anasayfa Haberler Kitap Eleştirileri Film Eleştirileri Yazılar

14 Temmuz 2014 Pazartesi

Kitabın Tarihi Örnek Model: Mısır Ölüler Kitabı

Kitap dil ve düşünceden ziyade oluşum sürecinde yazıya bağlı bir olgu olmuştur. Yazı çağımızdan önce altmış bin ile dört bin yılları arasında oluşmuştur. Buz çağı insanlarının kaya sanatı, bir ön hazırlık olarak görülebilir. Bu kaya sanatında resim yavaş yavaş şemalaşarak işaret halini alır. Bu aşamadan sonra resim-işaret gelişir. Tüm eski yazı sistemleri bu resim yazısından doğmuştur. Bu yazı sistemlerine en güzel örnek mısır hiyeroglifleridir.

Kitabın ortaya çıkışı ise yazının kaydedildiği malzemeye bağlıdır. En eski malzemeyi düşündüğümüzde ilk aklımıza gelen taş olmaktadır. Önemli olayların unutulmaması için taşın üzerine yazıt olarak adlandırılan ifadeler yazılır olmuştur. Aynı zamanda bu ifadeler belge niteliği taşımış ve yazıt-bilimi oluşturmuştur. Fakat bu oluşumu  kitap adı altında nitelemekten çok anıtsal yazıtlar şeklinde ifade edebiliriz.
Gerçek kitapların ilk malzemesi doğal olarak ağaç olmuştur. Çincede kitabı belirten karakter ağaç yada bambu tabletler biçiminde belirtiyordu. Bunun anlamı kitabın ilk malzemesi demektir. Kitabın diğer eski malzemesi olan kil ise çağımızdan önceki üçüncü bin yılda kullanılmıştır. Yumuşak ve nemli olan kil tabletlere üçgensi bir araçla karakterler çiziliyor ve bu nedenle Sümer ve Asur yazısı kullanılan parçaların biçimini alıyordu. Daha sonra bu tabletler sertleşmeleri için fırında pişiriliyor ve ahşap levha haline getiriliyordu.

Çinliler bu işi yaparken kemikten, kabuklu hayvanlardan, bronzdan yararlandılar. Samiler ve Yunanlar ise deniz kabuklarını tercih ediyorlardı. Kurutularak yağlanan palmiye yapraklarıda yüzyıllarca hintliler tarafından kullanıldı. Fakat antik kitabın temel malzemesi papirüs ve parşömendi. Eski mısırdan bize kalan papirüs kitapların çoğu mezarlarda bulunmuştur. İkinci bin yılın başına tarihlenen Ölüler Kitabı nı buna örnek olarak gösterebiliriz.

Ölüler kitabı eski Mısır halkı tarafından kullanılan ölümden sonraki yaşamda gerekli olacak talimat ve yönlendirmeleri barındırıyordu. Tüm tılsım ve dualar her cenaze için her seferinde okunmaz sosyal statüye göre farklılık arz ederdi. Mısır ölüler kitabı, ölen insanları diriltmek için değil ölen kişiye yol göstermek ve onun hayatını düzenlemek amacı ile oluşturulmuştu. Bu kitap eski Mısırlılar için ölümden sonra kullanılacakları bir kaynak olarak değer kazanmış, Mısır hanedanlık dönemlerinin 18. hanedanlığından başlayarak kullanılmıştır.

Ölüler kitabının orjinali geç dönem hanedanları döneminde yazılmıştır. Kitabın esas ismi “günden dışarı gidenler” anlamına gelirken “Işığa çıkarma” olarak da bilinir. Kitabın 3 tane uyarlaması mevcuttur. Bunlardan ilki Sais uyarlaması diğerleri ise Teb ve Heliopolis uyarlamalarıdır. Sais, Heliapolis, Teb: Antik Mısır şehirleridir. Kitapta yer yer sembolik ifadelere yer verilmiştir . Bu sembolik ifadeler de bize Mısırın antik dönemdeki yazı sistemlerine ışık tutmaktadır. .

Alman bilim adamı Richard Lepsius tarafından 1842 de bu metinlerin bazıları biraraya getirilerek kitabın bilinirliği ve günümüze ulaşması sağlanmıştır.

Hacı Fidan



Hiç yorum yok: